Botten van de zeeduivel – een blauwgroene verrassing

De belangrijkste feiten in het kort Heekbotten zijn een bijzonder gezicht. Misschien heeft u het zelf al gemerkt na het eten van de specialiteit . Zo niet, dan vertellen we het u: de visgraten glinsteren …

Botten van de zeeduivel – een blauwgroene verrassing

Hornhecht-Gräten
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Vissoorten
  4. »
  5. Botten van de zeeduivel – een blauwgroene verrassing

De belangrijkste feiten in het kort

Waarom hebben zeeduivels blauwgroene botten?

De blauwgroene botten van zeeduivels worden veroorzaakt door de opname van koper en calcium in het botweefsel, wat ze extra stabiliteit geeft. Lees meer…

Zijn zeeduivels populaire voedingsvissen?

Ja, zeeduivels zijn bij veel mensen erg populair als voedselvis vanwege hun smakelijke vlees en hoge gehalte aan omega-3 vetzuren.

Wat is de beste manier om zeeduivel te bereiden?

Er zijn veel verschillende methoden om zeeduivel te bereiden, waaronder bakken, stomen, roken, soepen en grillen. Lees meer over de methoden…

Heekbotten zijn een bijzonder gezicht. Misschien heeft u het zelf al gemerkt na het eten van de specialiteit . Zo niet, dan vertellen we het u: de visgraten glinsteren blauwgroen. De kleur kan per persoon verschillen. Er zijn bijvoorbeeld hoornvissen met groene graten, of sommige die er alleen blauw uitzien. Lees hier waarom dit zo is en waar je op moet letten bij het bereiden van deze lekkernij.

Garnalen – een delicatesse uit de Noord- en Oostzee

De slijmvis komt voor in de kustwateren van de Atlantische Oceaan en de Oostzee. De lichaamsvorm van de slijmvis is langwerpig en slank, met een spitse bek en een grote staartvin. Hierdoor kan de vis zeer snel zwemmen en op prooi jagen. Hij heeft ook een scherpe rand op zijn rug, waaraan hij de naam “hoorn” te danken heeft.

Een ander interessant kenmerk van de slijmvis is de paaitijd. In het voorjaar trekken de vrouwtjes naar de rivieren om hun eieren te leggen. De mannelijke slijmprikken volgen hen en bevruchten de eieren. Daarna trekken de slijmprikken terug naar zee.

Voor ons mensen is de slijmvis vooral een populaire eetbare vis. Hun vlees is zeer smakelijk en gezond omdat het rijk is aan omega-3 vetzuren.

Let op: Helaas wordt de zeeduivel in sommige regio’s met uitsterven bedreigd. Door te werken aan de bescherming van de oceanen en duurzame visserij te ondersteunen, helpen we de zeeduivel en ander zeeleven te beschermen. Als u vist, moet u altijd rekening houden met het paaiseizoen, alleen zoveel vangen als u zelf kunt eten en te kleine vissen terug in het water zetten.

Koper en calcium verkleuren de botten van de zeeduivel

Garnalen hebben blauwgroene botten, waardoor ze zich onderscheiden van veel andere vissoorten. Deze ongewone kleur wordt veroorzaakt door de opslag van koper en calcium in het botweefsel van de botten. Natuurlijk is elke vis anders en zijn de graten niet altijd blauwgroen. Er zijn bijvoorbeeld zeeduivels met groene graten, terwijl er andere vissen zijn met alleen blauwe graten.

Garnalen leven in zoute wateren waar ze zich voeden met kleinere vissen en andere zeedieren. Hun lichaam heeft daarom extra koper nodig om enzymen te produceren die eiwitten en andere voedingsstoffen helpen verteren. Koper is echter vrij zeldzaam in zeewater, zodat zeenaalden het uit hun voedsel moeten opnemen.

De opname van koper in het botweefsel van de botten geeft deze extra stabiliteit en beschermt ze tegen beschadiging en breuk. Calcium dient als een ander element om de botten te versterken.

Extra informatie: De blauwgroene kleur van de botten heeft ook een esthetische functie. Het maakt de graten beter zichtbaar voor de mens en maakt het dus gemakkelijker de graten te verwijderen bij het eten van de vis.

Vissen met blauwgroene graten

Vissen met blauwe graten zijn zeldzaam en ongewoon. Behalve de zeeduivel zijn er slechts enkele andere vissoorten waarvan de graten deze ongewone kleur hebben.

Een van deze vissoorten zijn steurvissen. Zij behoren tot de steurfamilie en zijn vooral bekend om hun hoogwaardige kaviaar. Sommige soorten steurvissen hebben ook blauwgroene graten. De intensiteit van de kleur is bij steurvissen echter meestal niet zo uitgesproken als bij slijmprikken.

De blauwgroene kleur van de botten wordt veroorzaakt door de opslag van koper en calcium in het botweefsel. Bij slijmprikken dient dit om de botten te stabiliseren en te beschermen tegen breuken. Bij steurvissen is de precieze reden voor de blauwe botten nog niet volledig onderzocht. Men vermoedt echter dat koper daarbij ook een belangrijke rol speelt.

Keyfactbox

Over het geheel genomen zijn vissen met blauwe botten een zeldzaamheid en een uniek voorbeeld van hoe dieren zich aanpassen aan hun omgeving. De speciale kleur van de botten maakt ze interessant.

Bereid garfish voor: Zo werkt het

De graten van de zeeduivel vormen nog een uitdaging, want de vis heeft er nogal wat. Om een hoornvis te eten, moet je eerst de hoornvisgraten verwijderen.

Tip: Dus als je besluit om zeeduivel aan je menu toe te voegen, zul je veel geduld moeten hebben. De beste manier om de graten te verwijderen is met een extra scherp mes.

Bereid vis met blauwe graten voor het koken

Om de zeeduivel of andere vis na de vangst verder te bereiden, kunt u als volgt te werk gaan.

  1. Nadat u de zeeduivel heeft gestript, kunt u beginnen met fileren. Het beste is om het fileermes direct achter de borstvin te plaatsen en tot aan de middelste graat te snijden . Vervolgens kunt u het mes parallel aan de ruggengraat plaatsen, zodat u gemakkelijk de filetkant met de buikgraten kunt afsnijden.
  2. Herhaal dit proces aan de andere kant. Vervolgens ontbeen je de filet. Voor het verwijderen van de heekgraten kunt u een zeer scherp, flexibel fileermes gebruiken.
  3. Helaas blijven er in het lichaam van de vis veel kleine groen-blauwe graten achter, waar u met het fileermes niet bij kunt. U kunt een pincet gebruiken om de graten te verwijderen of gewoon een groot stuk wegsnijden, maar dan verliest u een deel van het heerlijke vlees.

Bereidingsmethoden voor zeeduivel

Garnaal is een zeer smakelijke en gezonde vis die zich leent voor verschillende bereidingswijzen. Hier volgen enkele ideeën voor de bereiding van zeeduivel:

  1. Een eenvoudige maar heerlijke bereidingswijze is het bakken van de zeeduivel in een pan. Was hiervoor de vis grondig, droog hem af en snijd hem in stukken. Kruid de vis vervolgens met zout, peper en citroensap en bak hem in een pan met een beetje olijfolie. Zorg dat de pan goed heet is zodat de vis een krokant korstje krijgt. Serveer de gebakken zeeduivel met een bijgerecht naar keuze.
  2. Stomen van de vis is een andere optie. Doe hiervoor de vis in een pan of stoompan, voeg een beetje water en kruiden toe en kook het een paar minuten. De gestoomde heek behoudt zijn natuurlijke smaak en voedingsstoffen.
  3. U kunt heek ook roken. Hiervoor rookt u de vis in een rookoven boven beukenhout. Gerookte heek heeft een intens aroma en is een uitstekend voor- of bijgerecht.
  4. U kunt ook een soep van zeeduivel bereiden. Snijd de vis in kleine stukjes en kook hem met groenten en kruiden in een bouillon. Door het koken komen de graten los en geeft de heek zijn smaak af aan de soep. Serveer de soep met vers brood.
  5. Een andere smakelijke bereidingswijze is het grillen van de stokvis. Was de vis, droog hem af en kruid hem met zout, peper en citroensap. Leg de vis vervolgens op de grill en gril hem enkele minuten aan beide kanten. Hierdoor krijgt de gegrilde zeeduivel een rokerig aroma en een knapperig korstje.

Delicatesse ondanks groen-blauwe botten!

Al met al kan worden gezegd dat de zeeduivel een fascinerend zeedier is dat niet alleen interessant is vanwege zijn blauwgroene graten, maar ook vanwege zijn langwerpige lichaamsvorm en zijn speciale paaitijd. Garnaal is ook een populaire voedselvis en kan op veel verschillende manieren worden bereid .

FAQ over botten van slijmvis

Welke vissen hebben blauwgroene botten?

Er zijn maar een paar vissoorten met blauwgroene botten. Naast slijmprikken zijn dat bijvoorbeeld steurvissen.

Hebben alle zeeduivels groene graten?

Terwijl sommige vissen groene graten hebben, hebben andere vissen eerder blauwe graten of zelfs blauwgroene graten.

Heeft de zeeduivel veel graten?

De zeeduivel heeft veel fijne graten.