Boilie recepten – maak je eigen boilies

Boilies sind sehr fängige Köder beim Karpfenangeln und können einfach selber hergestellt werden. Dazu werden nur einige Zutaten und ein Ofen benötigt. Hier findest du einige Boilierezepte zum Nachkochen.

Boilie recepten – maak je eigen boilies

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Vissen
  4. »
  5. Karpervissen
  6. »
  7. Boilie recepten – maak je eigen boilies
  • Wat zijn boilies?
  • Welke soorten boilies zijn er?
  • Hoe worden boilies samengesteld?
  • Zelf boilies rollen: Boilieroller en boiliespuit helpen
  • De magnetron als redder in nood voor alle doe-het-zelvers
  • Boilie recepten om zelf te maken
  • Met de boilie mix zijn de ingrediënten al op elkaar afgestemd

Wat zijn boilies?

Boilies zijn kleine, taaie tot harde voerballen voor het karpervissen. Het woord is afgeleid van het Engelse woord (to) boil. Boilies worden gemaakt van plantaardig en dierlijk meel en van smaakstoffen. Door hun samenstelling en het kookproces tijdens de productie lossen ze nauwelijks op in het water en kunnen ze alleen door karpers of soortgelijke vissen worden opgenomen.

Welke soorten boilies zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten boilies. In principe kunnen ze echter in twee groepen worden verdeeld. De eerste is zinkende boilies en de tweede is drijvende boilies. Zinkende boilies liggen direct op de bodem en kunnen door de vissen worden opgepikt als ze aan het graven zijn. Drijvende boilies daarentegen zijn zeer interessant omdat ze op de haak direct boven de bodem kunnen worden aangeboden en zo extra aandacht trekken. Voor bijvoeren zijn alleen zinkende boilies nuttig.

Hoe worden boilies gemonteerd?

Dit aas kan niet op de haak worden gespietst omdat het meestal te hard is. Daarom wordt bij het vissen met boilies een zogenaamde hair assembly gebruikt. Aan de haak wordt een extra lijn bevestigd. In de boilie wordt dan een gat geboord waar de lijn doorheen wordt geregen. Er zijn speciale stoppers om te voorkomen dat het aas eraf glijdt.

Rol je eigen boilies: Boilieroller en boiliespuit helpen daarbij

Boilies kun je ook prachtig zelf maken. Natuurlijk heb je dan wel verschillende ingrediënten nodig. Hieronder vindt u enkele voorbeeldrecepten. Ook heb je een kookpot nodig en eventueel een boilie roller / boilie board met een baitgun. Omdat het de moeite waard is om veel boilies tegelijk te maken, is het erg vervelend om het deeg individueel tot kleine balletjes te vormen. Daarom zijn er extra boilierollers.

Na het mengen van de ingrediënten moet het deeg ongeveer 20 minuten rusten. Dan wordt het deeg met een baitgun op de bolieplank gebracht en worden de boilies gerold. Dan gaan ze in de pan en worden ze maximaal vijf minuten gekookt, afhankelijk van hun dikte. Hiervoor worden ze in het kokende water gelegd. Ze zijn klaar als ze naar boven drijven. De boilies moeten daarna drogen. Kleinere 2-3 dagen, grotere 3-4 of zelfs 5 dagen.

CommonBaits MAMMUTROLLER Boilieroller 8mm, 11mm, 14mm, 16mm, 18mm, 20mm & 24mm
  • Boilieroller direkt vom Hersteller!
  • Boilies selber herstellen!
  • Hebe dich durch eigene Boilies von anderen Angler ab!
CommonBaits ECO BAITGUN 850ml manuelle Boiliegun incl. 5 Teigdüsen Teiggun
  • Du hast zu wenig Vertrauen in Fertigboilies?? DANN MACH ES DIR DOCH SELBER!!! Kaufe jetzt Boilieroller
  • Baitguns und Co direkt vom Hersteller!!!!!

Boiliespritzer

Het is optimaal om boilies van uniforme grootte te maken. Daarvoor is het nodig dat de lange deegworsten, die vervolgens op de boiliewals worden gelegd, gelijkmatig dik zijn. Hiervoor wordt een boiliespuit als hulpmiddel gebruikt.

De spuiten zijn van een behoorlijk kaliber en lijken op de pistolen uit de bouwmarkt die je gebruikt om siliconen in voegen te spuiten. Er mogen echter geen mechanische spuiten worden gebruikt – uit tests is gebleken dat het deeg niet gelijkmatig wordt uitgeperst, wat gevolgen heeft voor de diameter van het opgerolde boiliedeeg.

Professionals gebruiken daarom een boiliespuit die automatisch of met perslucht wordt bediend. Hiermee wordt het boiliedeeg gelijkmatig uitgeperst. De diameter van de boilieworst kan worden bepaald door een bijbehorend hulpstuk. Goede boiliespuiten zijn te koop in goed gesorteerde viswinkels. U kunt ook naar de bouwmarkt gaan, waar de spuiten vaak wat goedkoper zijn.

Boilie roller

Het deeg uit de spuit wordt rechtstreeks op de open kookwals gespoten. Vervolgens wordt het deksel of topje erop geplaatst, dat alleen heen en weer kan worden bewogen. Door deze beweging krijgen de boilies allemaal dezelfde diameter. De diameter staat overigens vast, dus je moet bij de aankoop beslissen in welke dikte je je boilies in de toekomst wilt maken. De meeste vissers kiezen voor modellen die boilies van 16 of 18 millimeter kunnen rollen.

Ervaren vissers die boilies in grotere hoeveelheden maken, zeggen vaak dat ze graag een mammoet boilie roller gebruiken. Het woord mammoet verwijst niet zozeer naar de grootte van de boilie. In plaats daarvan verwijst het naar een boilieroller waarmee een groot aantal boilies tegelijk kan worden gerold. Verder adviseren ervaren boiliemakers altijd het gebruik van een boiliespuit. Met zo’n spuit kunnen uniforme deegworsten worden geperst, die snel verder verwerkt kunnen worden in de roller.

De magnetron als redder voor alle doe-het-zelvers

Een heel goede manier om boilies te bereiden is ze te grillen in de magnetron. Dit kan in eerste instantie als een verrassing komen, aangezien de naam is afgeleid van het Engelse (to) boil, maar in tweede instantie is het veel handiger en goedkoper:

  1. Het boiliedeeg moet nog worden bereid en de boilies gerold.
  2. Om te voorkomen dat de boilies aan elkaar plakken, is het raadzaam ze met paneermeel te bestrijken. Dit werkt heel goed met geroosterde hennep.
  3. Doe nu de rauwe boilies in extra dikke zakken. Stop de zak niet vol, maar net genoeg zodat als je de zak neerlegt alle boilies in contact komen met de bodem. Las nu de zak op de open plek. Zorg ervoor dat de lasnaden correct zijn. En heel belangrijk: De zakjes mogen niet te dun zijn, anders barsten ze.
  4. Doe de zak nu in de magnetron. Hier is het raadzaam iets uit te proberen. Begin eerst voorzichtig met 90 seconden op 700 watt. Haal hem er dan uit, laat hem afkoelen, draai de zak om en nogmaals dezelfde tijd. Als dit niet genoeg is, kan het vermogen van de magnetron ook verhoogd worden.
  5. De zak puilt flink uit, wat niet erg is. Er vormt zich ook condens in de zak. Dat is niet erg. Na het bakken moeten de boilies langzaam (!) afkoelen en weer water opnemen en hun oude formaat krijgen.
  6. Zolang de zak gesloten blijft, kunnen de boilies nu maandenlang worden bewaard – ongeacht waar, zonder vriezer.

Bereiding met de magnetron biedt vele voordelen:

  • Niet meer koken, niet meer de potten etc. afwassen, niet meer overkoken.
  • Geen smaakgeur meer in de flat.
  • De smaak verdampt niet, maar blijft in de zak. Dit bespaart veel geld.
  • De boilies drogen niet uit en verbranden niet in de plastic zak.
  • De boilies zijn maanden houdbaar. Geen schimmel, rot of uitdroging. Ze hoeven niet te worden ingevroren en kunnen overal worden bewaard, warm of koel. Voorwaarde is wel dat de zak goed dicht blijft.

Kookrecepten om zelf te maken

Hier zijn enkele recepten voor zinkende boilies:

1) Forelmeel boilies
300 g gemalen forelkorrels
300 g sojameel
300 g griesmeel
2-3 eieren

2) Vismeel boilies:
200gr. Vismeel,
200 gr. maïsmeel,
200 gr. sojameel en
400 gr. griesmeel
3 eieren

3) Exotische boilies:
350 g griesmeel
100 g gemalen pinda’s
100 g kokosnootschilfers
100 g bananenmelkpoeder
4 zakjes vanillesuiker
5 ml olie
2 eieren

4) Hennep boilies: (met hennepmeel)
250 gr. maïsmeel
250 gr. sojameel
100 gr. Hennepmeel
100 gr. melkpoeder
300 gr. griesmeel
5-15 gr. paprika, kaneel of knoflook

Voorbeeld van pop-up (rijzende) boilies:

1) ALDI Pop-Up Boilies:
1/4 P. Hondenvoer ringen (ALDI)
met 1 p. vanille boter extract (ALDI),
2-3 dagen afgesloten laten staan
200 gr. caseïne
200 gr. sojameel
100 gr. zijderupsmeel
100 gr. lactalbumine
1,5 theelepel bakpoeder
Eieren en lokstof
Zet de boilies na het koken 15 minuten in de magnetron.

Bij de boiliemix zijn de ingrediënten al op elkaar afgestemd

Als je deze recepten niet durft te gebruiken, is er nog een andere mogelijkheid. Sommige fabrikanten bieden speciale mengsels aan. Dit is de zogenaamde boiliemix, waarmee de productie van boilies kinderspel wordt.

Bestseller No. 1
CommonBaits Boiliemischung Futterboilies gemischt 10Kg Boilies
  • Sichere dir jetzt für die Boiliemischung einen ?SUPER PREIS? bei COMMON BAITS ?? Nur solange Vorrat reicht!!!!
Bestseller No. 2
FYSL 140 Stück Angelhaken Set 40 Stück Gewinde Boilie Köder Schrauben 100 Stück Angelhaken Stopper, Hook Stops Angelhaken Set, Kreis Oval ​Köder Jig Haken Angelgerät Zubehör
  • 【Köderschrauben Angelhaken Set】 Die Screw Köder sind aus hochwertigem Stahl gefertigt, robust und praktisch und...
  • 【Exquisites Design】 Die Köderschrauben hat einen Ring am Ende, um sicherzustellen, dass die Schraube fest am...
  • 【Tolle Erfahrung】Diese köder angelhaken stopper sind bei den meisten Ködertypen sehr einfach zu verwenden und...
Bestseller No. 3
Magic Baits Boilie Mix im Eimer 4 Kg Futterboilies Feeder Boilie Karpfenboilies Carp Baits
  • EINZIGARTIGE REZEPTUR: Unsere Angel Berger Magic Baits Boilies profitieren von jahrzehntelanger Erfahrung in der...
  • SCHNELLE ATRAKTIVE WIRKUNG: Karpfen aller Gewässertypen können der unwiderstehlichen Anziehungskraft unserer Boilies...
  • PRÄZISE ANWENDUNG FÜR OPTIMALE ANGELERFOLGE: Ein paar Magic Baits Boilies in der Nähe Ihres Köders platziert, zur...

Het basisprincipe kan niet eenvoudiger zijn. De mix bevat alle ingrediënten, afgezien van de noodzakelijke vloeistoffen zoals olie, eieren en eventueel water. Volgens de instructies van de fabrikant worden olie, eieren (soms alleen eidooiers) en water aan het boiliepoeder toegevoegd. Hieruit wordt een boiliedeeg gevormd, dat je vervolgens alleen nog maar in de boilierol en vervolgens in het kokende water hoeft te doen.

Als je met zo’n deeg werkt, kan het in principe niet misgaan omdat het mengsel ideaal uitgebalanceerd is. Overigens zijn er ook boiliemixen die tot op zekere hoogte kunnen worden aangevuld of geïndividualiseerd door toevoeging van geur- of kleurstoffen.

Coverfoto: © flickr / Tim Creque, CC by 2.0