Scandinavische visrecepten om te proberen

Denemarken, Zweden, Finland en Noorwegen: tot voor kort werden al deze noorderlichten niet bepaald beschouwd als pioniers op culinair gebied. Scandinavië scoort echter ruimschoots met zijn innovatiekracht, trendy karakter en experimentele keuken: naast smörrebröd, dillevlees en Jansson’s temptation zijn er nog veel meer interessante gerechten te ontdekken. Bijvoorbeeld de Västerbotten pizza met uienharing.

De Scandinavische keuken biedt vele heerlijke visgerechten

De nuchtere keuken maakt indruk door haar eenvoud en originaliteit, maar werd ook vaak gevormd door pure noodzaak. In de loop der eeuwen ontwikkelden zich traditionele gerechten en eetgewoonten op basis van lokale producten, die volkomen eenvoudig werden gehouden – gewoon met ingrediënten die men op dat moment tot zijn beschikking had.
Sommige van deze traditionele gerechten vonden uiteindelijk hun weg naar onze borden: ingelegde haring met bieten, visballetjes met tartaarsaus of Köttbullar met lingonbessen.

Veel van deze interessante recepten, waaronder het recept dat u zo meteen te zien krijgt, zijn nu samengevat in het gratis e-book “Scandinavische Keuken – Hoe het Noorden geniet!

Västerbotten pizza/taart met karwijaroma en uienharing

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten voor 10 porties:

  • 10×20 cm bladerdeeg
  • 1 tot 2 eierdooiers 500ml (2 kopjes)
  • Västerbotten harde kaas, geraspt 2 eetlepels, karwijzaad, licht geplet 250 g
  • ingelegde stukjes uienharing
  • 1 rode ui, fijngesneden
  • Keukenkruiden
  • Snijbiet scheuten

Bereiding:

  • Rol het bladerdeeg uit en bestrijk het met de eidooiers.
  • Leg de kaas en het karwijzaad op het bladerdeeg.
  • Bak ongeveer 15 minuten op 200°C.
  • Laat het deeg vervolgens afkoelen en snijd het in ongeveer 20 kleinere stukken.
  • De kleine pizza’s worden vervolgens elk belegd met uienharing, een plakje rode ui en de gehakte en geplukte keukenkruiden en snijbiet.

Klaar! Eet smakelijk!