Recepten voor weerhaken

Vlak voor en na de paaitijd smaakt barbeel echter helaas helemaal niet lekker! Ze zijn het beste te vangen in de zomer of in de winter. Daar moet je zeker rekening mee houden. En het moet voor u geen probleem zijn om in de zomer leuke vistrips te organiseren.

> Ook lekker: Rook je eigen vis – zo doe je dat!

Barbeel met kaas

Niet alleen kun je barbeel heel goed vangen met kaas, ze smaken ook uitstekend met lekkere Gouda.

Ingrediënten:

  • 8 barbeelfilets (a 100 g)
  • 100 g Gouda
  • 100 g zwarte olijven
  • 30 g basilicumblaadjes
  • 10 g peterselieblaadjes
  • 15 ml water
  • 50 ml olijfolie

Voorbereiding:
Ontschub en ontdoe de barbelen van hun ingewanden. Fileer en verwijder de graten.

Leg vier filets met de huid naar beneden op een met olijfolie bevochtigde bakplaat, vul ze met gouda en zwarte olijven en bedek ze met hun respectieve tegenhangers.

Bak gedurende ongeveer 10 minuten op 180º.

Maal voor de saus de basilicum, peterselie, pijnboompitten, water en olie fijn met een mixer. Daarna zeven en zouten.

De saus kan ook bereid worden met een beetje citroensap.

Room mul

Ingrediënten:

  • een middelgrote barbeel
  • citroen
  • zout
  • peper
  • knoflook
  • kerrie
  • Uien
  • champignons
  • zoete room

Voorbereiding:
Schub de barbeel, ontdoe hem van zijn ingewanden en was hem. Maak verschillende ruitvormige insnijdingen in de vis, besprenkel met citroen en kruid met zout, peper, knoflook en kerrie.
Schroei krachtig aan beide kanten.
Voeg de verse uien en champignons toe, bedek met zoete room en stoof ongeveer 30 minuten in de oven – afhankelijk van de grootte.