Karper is een vis die niet iedereen graag eet. Veel mensen zeggen dat karper muf smaakt. Menig visser ziet daarom ook af van het eten van deze vis. Dat is echter waar het vissen uiteindelijk om draait: het doel is om eetbare vis te krijgen. Wie enthousiast is over karpervissen moet deze vis ook kunnen bereiden.
Bovendien zijn karpervissen veel beter dan hun reputatie. De smaak is heel behoorlijk. Het enige belangrijke is de bereiding. Als je een goed karperrecept bij de hand hebt, zul je deze vis heerlijk kunnen bereiden.
> Ook lekker: Zelfkarper roken met de rookoven
Karperfilet is iets heel eenvoudigs
Een van de beste manieren om karper te bereiden is het bakken van karperfilets in een pan. Veel vissers bereiden altijd hele vissen. Ze ontdoen ze van hun ingewanden en doen de vis vervolgens in de pan. Maar met name de meestal wat grotere karpers zijn op deze manier niet goed te bereiden. Het is daarom beter om karperfilets bewust te maken.
- Marke: Gräfe und Unzer
- Das große Buch vom Fisch
- Farbe: Yellow"
Veel mensen schrikken terug voor het fileren omdat ze niet weten hoe ze het mes moeten hanteren. Maar karperfilets kunnen snel en gemakkelijk worden verkregen. Het enige wat je hoeft te doen is de karper te ontdoen van zijn ingewanden. Draai hem vervolgens op zijn zij en laat het mes van bovenaf of op de rug langs de middengraat lopen. Prik de vis aan de voorkant of een duimbreedte achter het kieuwdeksel door. Gebruik het hele lemmet van het mes. Snijd bij grote vissen van voor naar achter door – als het fileermes (een scherp keukenmes met een stijf lemmet voldoet ook) niet het hele filter in één keer kan pakken, snijd dan in meerdere etappes. Uiteindelijk heb je een mooie filet.
Bak de filet in de pan
Karperfilets zijn gemakkelijk te bereiden in een koekenpan. Het is raadzaam om ze vooraf goed te zouten en eventueel heel licht met bloem te bestuiven. Daarna bakt u ze. De bloem maakt het karpervlees wat bruiner en vooral knapperiger. Belangrijk bij het bakken: In tegenstelling tot ander visvlees heeft u meer tijd nodig. Ook mag de pan op een iets hogere temperatuur draaien.
De meeste visrecepten vragen om bakken op een lage temperatuur. Maar karper droogt niet zo snel uit, dus een hogere baktemperatuur is prima. U kunt hem ook langer bakken. Het is raadzaam om de filet bewust te testen. Hij kan er aan de buitenkant goed gaar uitzien, maar dat is niet altijd het geval aan de binnenkant.
In principe is dit een heel eenvoudig karperrecept. Met filets moet je misschien een beetje oefenen. Maar na verloop van tijd doe je veel ervaring op, zodat het steeds makkelijker wordt om ze te bereiden. De keuze van de bijgerechten is een kwestie van persoonlijke smaak. Aardappelen of rijst passen heel goed bij karper.