Een heerlijk karperrecept: Karperfilet met tomaten en basilicum
Karper hoeft niet flauw te smaken. Dit recept laat zien hoe je karper met een zuidelijk tintje op een zeer smakelijke manier kunt bereiden.
De volgende ingrediënten zijn nodig: (recept voor 4 personen)
- 2 kleine tot middelgrote karpers (ongeveer 1,5 kg elk)
- 250 g selderij
- 800g vleestomaten
- 250 g sjalotten
- 2 bossen basilicum
- Citroensap
- 1 citroen in schijfjes gesneden
- zout
- Zwarte peper
- Olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- 200 ml witte wijn
Ontvel de karper en fileer hem. U kunt ook kant-en-klare filets kopen. Spoel de karperfilets af in koud water en dep ze droog. Leg ze op een bord, besprenkel ze met citroensap en breng ze op smaak met zout en peper.
Schil vervolgens de sjalotten en snijd ze in fijne ringen. Fruit de ringen vervolgens in een pan met een beetje olijfolie. Ook de selderijstengels worden in plakjes gesneden en bij de sjalotten gevoegd. Kruid met peper en zout.
- Verweij, Annemiek (Author)
Ontvel de tomaten en snijd ze in kleine blokjes. De geplukte basilicumblaadjes wassen en samen met de selderijblaadjes zeer fijn snijden. Plet de twee teentjes knoflook.
Doe het sjalottenmengsel in een ingevette gratinschotel. Voeg vervolgens de witte wijn toe. Leg vervolgens de karperfilets in de schaal en bestrooi ze met de basilicum en de tomaten. Voeg vervolgens de knoflook en de schijfjes citroen toe. Dek de schotel vervolgens af met aluminiumfolie en bak hem 25 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.
Als bijgerecht wordt rijst of aardappelen aanbevolen.
> Ook lekker: karper uit de rookoven
Kerstmis karper recept
Wil je een kerstkarper bereiden? Geen probleem, dit karperrecept is heel eenvoudig, lekker en altijd succesvol.
In veel families is het gebruikelijk om met kerst of op kerstavond karper te eten. Hieronder presenteren we het recept voor kerstkarper.
U heeft de volgende ingrediënten nodig: (recept voor 4 personen)
- 1 karper
- peper
- zout
- 40 g boter
- 500g champignons
- 2 uien
- 0,75l bouillon
- 200g room
- 2 el bloem
- 150ml witte wijn
- 1 citroen of citroensap
Maak de karper schoon onder koud stromend water en dep hem droog. Dan kruiden met peper en zout en in een pan doen met de boter. Daarna wordt hij gebraden in een voorverwarmde oven op 200 graden. Bedruip de karper tussendoor verschillende keren met braadvet.
Zodra de karper in de oven staat, wordt de saus bereid. De twee uien worden fijngesneden en met een beetje boter in een pan gesauteerd. Snijd de champignons in vieren of in plakjes en voeg ze bij de uien. Als de champignons mooi bruin zijn, kunnen de bloem en de bouillon worden toegevoegd.
Wanneer de kerstkarper half gebakken is (wat je kunt zien aan de kleine belletjes die zich onder de huid vormen), giet je de saus erover. Na ongeveer 15 minuten, als hij goudbruin is, kan hij uit de oven worden gehaald.
Afhankelijk van de grootte van de maaltijd wordt de karper geserveerd met gesneden stokbrood en eventueel aardappelen.