7 heerlijke gerechten met verschillende witte vissen

Er zijn veel vissen die niemand op zijn lijstje heeft staan als het gaat om het bereiden van een visgerecht. Dit zijn met name witte vissen. In dit artikel laten we je recepten zien voor vis die meestal niet op het menu staat.

Alandkorstfilets

Ingrediënten voor 4 personen:

  • ongeveer 400g filets
  • sap van twee citroenen
  • twee geklopte eieren
  • een theelepel mierikswortel uit een potje
  • een theelepel mosterd, bloem, zout, peper (wit)
  • 50 g geklaarde boter
  • een half bosje peterselie

Bereiding:
Schub de gestripte aland, spoel hem in koud water en fileer hem zo dat de buikgraten verwijderd zijn maar de huid op de filet blijft zitten. Verwijder vervolgens de vinnen en leg de filets op de huidzijden. Snijd nu het rug- en staartvlees met een scherp mes in een smalle ruitvorm zodat de huid intact blijft. Leg de filets met de huid naar beneden in een ondiepe schaal, bevochtig ze grondig met citroensap en wrijf dit in de sneden. Koel ongeveer vier tot twaalf uur.

Dep nu de filets, dwars doormidden gesneden, droog en breng ze op smaak met zout en peper. Meng de mierikswortel en de mosterd goed met het ei. Verhit geklaarde boter in een grote koekenpan. Doop de filets in het eimengsel en wentel ze vervolgens door de bloem. Leg ze in de pan met de gesneden kant naar beneden.

Bak ongeveer drie minuten zonder deksel, draai dan om en bak nog eens drie tot vier minuten. Kruid met zout, peper en citroensap in de pan, draai en bak nog een minuut. Schud de pan direct na het bakken enkele malen heen en weer zodat de filets van de bodem loskomen. Bestrooi de filets met wat gehakte peterselie.

Kopvoorn in paprikaboot

Ingrediënten:

  • 600 g filet
  • vijf eetlepels citroensap
  • een eetlepel mosterd (medium heet)
  • een eierdooier
  • een eiwit
  • vier eetlepels kappertjes
  • drie eetlepels Emmentaler kaas (geraspt)
  • acht eetlepels zoete room
  • een sneetje fijn brood
  • 50 g spek (in blokjes gesneden)
  • vier eetlepels olie, zout, peper, suiker
  • vier rode paprika’s
  • 200 g tomaten
  • 250 g champignons
  • twee uien in vieren en twee in plakjes
  • een grote bos platte peterselie

Voorbereiding:
Spoel de ontvelde filets in koud water, dep ze droog en hak ze grof. Spoel de peterselie, dep hem droog en verwijder de steeltjes. Haal de filets – elk bestrooid met 1/2 tl zout en peper – samen met de helft van de peterselie, de kwart uien en het brood twee keer door de fijne schijf van de vleesmolen.

Klop de eiwitten stijf. Roer een ei, vijf eetlepels citroensap, een eetlepel mosterd en de kappertjes door de farce. Spatel vervolgens het stijfgeslagen eiwit erdoor. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Was de tomaten en snijd ze in plakjes. Halveer de paprika’s in de lengte en verwijder de zaadjes. Snijd een paprika in reepjes. Zout de binnenkant van de paprikahelften en vul ze met de farce.

Doe de olie en het spek in een grote braadslee. Voeg de gevulde paprika’s toe. Verdeel de rest van de groenten rond de gevulde paprika’s, kruid met peper en zout. Stoof ongeveer acht minuten in de voorverwarmde oven op de middelste plank op 200 graden. Giet er een kopje heet water bij en smoor nog ongeveer 15 minuten op 175 graden. Bestrijk dan de farce met eidooier en bedek met kaas. Laat twaalf minuten garen op 175 graden. Haal de gevulde peulen eruit. Roer de room door de bouillon en de groenten. Breng op smaak met zout en suiker en bestrooi met de resterende peterselie.

Serveer met wilde rijst of gekookte aardappelen.

> Ook lekker: Rook je eigen vis – zo doe je dat!

Güsterbroodjes

Ingrediënten:

  • 500g cantharelfilets met schil
  • sap van 1 1/2 citroen
  • ca. 50g reepjes paprika uit de pot
  • 1 ei
  • 100g bloem
  • 60ml bier
  • 60ml water
  • zout
  • Peper
  • 1l zonnebloemolie
  • houten tandenstokers
  • Dip: 300g yoghurt, 3EL citroensap
  • 1 theelepel suiker
  • 1/2 bosje dille en peterselie
  • 1/4 theelepel zout

Bereiding:
Maak de riviergrondel schoon, ontschub en fileer hem (zonder buikgraten!). Spoel de filets in koud water en laat ze uitlekken. Besprenkel met citroensap en laat minstens een uur in de koelkast staan.
Bereid ondertussen de dip: Meng de yoghurt met het citroensap tot een gladde massa en hak de overige ingrediënten fijn en roer ze erdoor.
Leg nu de filets op keukenpapier en dep ze droog, breng op smaak met zout en peper. Leg kleine stukjes peper (ca. 1 x 2 cm) op het staartje van de binnenkant van de filets en rol de filets op, te beginnen bij het staartje. Zet de rolletjes vast met een houten tandenstoker.
Klop het bier en het water door de bloem tot er geen klontjes meer zijn en roer er dan het ei en het zout door.
Verhit ondertussen de olie in een steelpan tot zich belletjes vormen op een ondergedompeld houten stokje. Doop de broodjes in het bierbeslag, laat het teveel eraf druipen en voeg ze geleidelijk aan de olie toe zodat ze niet aan elkaar plakken.
Regel het vuur zo dat de broodjes in zeven tot acht minuten goudbruin zijn. Leg de afgewerkte rolletjes vervolgens kort op keukenpapier.

Serveer met een frisse komkommersalade.

Frankische vissoep

Ingrediënten voor 10 personen:
  • 1 kg verse vis (witvis, voorn, brasem, barbeel, kopvoorn, kroeskarper, enz.)
  • 2 grote uien
  • 1 bos groenten
  • 500 g aardappelen
  • 350 g tomaten
  • 3 tenen knoflook
  • 6 el olie
  • Zout
  • Peper
  • Laurierblad
  • 1 bosje peterselie
  • een beetje citroen- en sinaasappelschil
  • Kruiden strooien
  • 1 g saffraan
  • 1 l visbouillon
  • witte wijn
  • Meter brood

Voorbereiding:
Ontvel en ontbeen de vis. Snijd de uien in blokjes en het groen in reepjes. Schil de aardappelen en snijd ze in plakjes. Kook de tomaten, pel ze en snijd ze in vieren. Fruit de uien en het uitgeperste knoflookteentje in olie. De groenten, wortels en selderij toevoegen en kort bakken. Voeg de aardappelen en de tomaten toe, bestrooi met zout en peper. Voeg de gebonden peterselie, laurier, citroen- en sinaasappelschil, zout en strooikruiden, saffraan, bouillon en wijn toe. Laat ongeveer 10 minuten sudderen. Leg de in porties gesneden vis erop en laat nog 5 minuten sudderen.

Bestseller No. 1
Royal Spice Fisher's Favourite 120g - Fisch Gewürzmischung für Fisch Filets mit und ohne Haut & ganze Fische - Speziell für Steckerlfisch, geräucherte Forelle oder ganze Doraden, Makrelen & Heringe
  • BRATEN, GRILLEN & RÄUCHERN - Fisch Gewürzmischung speziell für Steckerlfisch, geräucherte Forelle oder ganze Dorade,...
  • Vielfältiges Fischgewürz zum Braten und Grillen und Räuchern als Grillgewürz, Räuchergewürzmischung und...
  • ZUTATEN - Gewürze & Kräuter - Salz (Speisesalz), Pfeffer, Knoblauch, Zwiebel, Paprika, Tomate, Zitronenschale,...

Witte vis gebakken

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 500 g witte visfilet
  • 1 ei
  • Zout
  • Peper
  • Paneermeel
  • Tarwebloem

Bereiding:
Was de filets, dep ze droog en snijd ze in repen van een centimeter lang. Kruid met peper en zout.
Bestrijk vervolgens met ei, paneermeel en tarwebloem. In de frituurpan goudbruin bakken.

Vistaart

Ingrediënten:

  • 1 kg zoetwatervis
  • 2 el gehakte peterselie
  • een snufje salie; peper; saffraan; zout
  • citroensap
  • 4 el witte wijn
  • 1 pakje bevroren bladerdeeg

Voorbereiding:
Verwijder het vel en de graten van de vis en snij in blokjes, meng met de kruiden en de wijn en leg in een grote, platte, ovenvaste schaal, rol het bladerdeeg uit, leg erop en prik een paar keer met een vork (zodat de stoom kan ontsnappen), bak 40 – 50 min. in de oven op 220°C tot het goudkleurig is en serveer met paddenstoelen- of kruidensaus.

Vis solyanka

Ingrediënten:

  • 400g visfilet
  • 3 wortelen
  • 1 kleine prei
  • 100g selderiewortel
  • 2 uien
  • 2 el zonnebloemolie
  • 750 ml water
  • 1 Maggi blokje heldere soep
  • 250g tomaten
  • citroensap
  • 3 augurken
  • 100g garnalen
  • 1 el kappertjes
  • dille
  • Zure room

Bereiding:
Dep de filets droog met citroensap en snijd ze in grove blokjes. Laat het citroensap intrekken.
Maak de wortels en de prei schoon en snijd ze in plakjes, maak de selderij schoon en snijd ze fijn. Pel en snijd de uien in blokjes, bak ze in de olie glazig, voeg de groenten toe en bak ze 5 minuten. Water toevoegen en aan de kook brengen. Voeg de Maggi blokjes toe en kook 10 min. tot de groenten goed zijn.
Tomaten ontkolen, vel eraf, zaadjes verwijderen, tomaten in blokjes snijden.
Voeg de vis en de tomatenblokjes toe aan de soep en laat 10 minuten sudderen. De komkommers in dunne plakjes snijden en samen met de garnalen en kappertjes aan de soep toevoegen en laten opwarmen.
Breng op smaak met citroensap, peper en zout.
Serveer met dille en zure room, vergezeld van vers bruin brood of stokbrood.