Koopgids voor rookovens – Waarop letten bij de aankoop van een rookoven of een rookovenvat?

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.22″ custom_margin=”0px||” custom_padding=”15px||0px|”][et_pb_row _builder_version=”3.25″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_post_title author=”off” date_format=”j M Y | ” _builder_version=”4.4.1″ title_font=”|600|||||||” title_text_align=”centre” title_text_color=”#1d5b97″ title_font_size=”38px” meta_font=”|600|||||||” meta_text_align=”right” meta_text_color=”#1d5b97″ meta_font_size=”14px” max_width=”99%” max_width_tablet=” max_width_phone=” max_width_last_edited=”on|desktop” module_alignment=”centre” custom_margin=”|-60px||-60px”][/et_pb_post_title][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.22″ module_alignment=”centre” custom_margin=”0px||” custom_padding=”25px||0px|”][et_pb_row _builder_version=”3.25″ use_custom_width=”on” custom_width_px=”960px”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text _builder_version=”3.27.4″ text_font=”|700|||||||” custom_margin=”10px||10px|” custom_padding=”0px||”]

Als je op zoek bent naar een rookoven of een rookvat, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Er is een groot aanbod en verschil in kwaliteit.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.22″ custom_padding=”25px||0px|”][et_pb_row _builder_version=”3.25″ custom_padding=”0px||0px|” use_custom_width=”on” custom_width_px=”960px”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text _builder_version=”4.6.5″ link_line_height=”1.9em” ul_font_size=”18px” ul_line_height=”1.9em” ol_font_size=”18px” ol_line_height=”1.9em” header_line_height=”1.1em” header_2_font=”|600|||||||” header_2_text_color=”#1d5b97″ custom_margin=”||||false|false” custom_margin_tablet=” custom_margin_phone=”|10px||” custom_margin_last_edited=”on|desktop” custom_padding=”10px|19px” header_line_height_tablet=” header_line_height_phone=”1.3em” header_line_height_last_edited=”on|phone” header_2_line_height_tablet=”” header_2_line_height_phone=”1.3em” header_2_line_height_last_edited=”on|phone” box_shadow_style=”preset1″]

Een rookoven kopen – tips en ervaringen

Inhoudsopgave:

A) Algemene informatie over roken

  1. Wat mag je roken met een roker?
  2. Hoe werd er vroeger gerookt?
  3. Hoe lang is gerookt voedsel houdbaar?
  4. Is roken schadelijk voor de gezondheid?
  5. Hoe werkt een rookoven?
  6. Welk hout is geschikt om te roken?
  7. Wat is het verschil tussen horizontaal en verticaal roken?
  8. Wat is het verschil tussen grillen, smoken en roken?
  9. Welke vormen van roken zijn er?
  10. Hoe wordt vis voor het roken bereid en gekruid?

B) De verschillende soorten rookovens

  1. Tafel rookovens
  2. Rookton & ronde rookovens
  3. Elektrische rookoven
  4. Rookovenkast
  5. Voor- en nadelen van de verschillende rookovens

C) Een rookoven kopen: Koopcriteria voor uw geschikte rookoven

  1. Rookoven aanbeveling: Het kan een Peetz rookoven zijn
  2. Bouw uw eigen rookoven: Dit is belangrijk

D) Vis roken: Het kiezen van de rookoven en het bereiden van de vis

  1. Welke vis is geschikt om te roken?
  2. Moet vis liever koud of warm gerookt worden?
  3. Welke warmtebron verdient de voorkeur?
  4. Hoe moet de vis voor het roken worden voorbereid?
  5. Welk rookmeel moet worden gebruikt voor vis?
  6. Welke rookoven voor vis?
  7. Hoe kan ik zien dat de vis klaar is om gerookt te worden?

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.6.5″ _module_preset=”default” custom_padding=”60px|||||”][et_pb_row _builder_version=”4.6.5″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.6.5″ _module_preset=”default”][et_pb_code _builder_version=”4.6.5″ _module_preset=”default”][the_ad_group id=”3121″][/et_pb_code][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.4.1″ width=”85%” module_alignment=”centre”][et_pb_row _builder_version=”3.25″ custom_margin=”|||” custom_padding=”10px|” use_custom_width=”on” custom_width_px=”960px”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text _builder_version=”4.4.1″ ul_font_size=”18px” ul_line_height=”1.5em” header_font=”|700|||||||” header_2_font=”|600|||||||” header_2_text_color=”#1d5b97″ header_2_line_height=”1.3em” header_3_font=”|600|||||||” header_3_text_color=”#1d5b97″ header_2_letter_spacing_tablet=”” header_2_letter_spacing_phone=”” header_2_letter_spacing_last_edited=”on|phone”]

Er zijn steeds meer sportvissers die meer variatie willen in de keuken of bij de bereiding van hun vis. Geen wonder dat roken steeds populairder wordt. Steeds meer vissers roken hun vis of denken er in ieder geval over om dat te gaan doen.

Wie zijn vis wil roken, moet zich niet laten afschrikken. Gerookte vis smaakt echt heerlijk en kan meerdere dagen vers worden gehouden. Bovendien biedt het een verscheidenheid aan smaken die zeker geen kwaad kan, vooral omdat een grote verscheidenheid aan vis (niet alleen forel of paling, maar ook baars, karper of meerval) kan worden gerookt. Alles wat je nodig hebt is een rookoven, geschikt rookmeel en eventueel wat kruiden.

Wat kun je roken met een rookoven?

Een rookoven wordt gebruikt om voedsel zoals vis, vlees, groenten of kaas te verfijnen of langer houdbaar te maken. Voor vissers en jagers biedt een rookoven de perfecte mogelijkheid om de vangst zelf te verwerken, te verfijnen en langer houdbaar te maken. Maar ook vegetariërs en veganisten kunnen met een rookoven groenten en kaas heerlijk verfijnen.

Hoe werd er vroeger gerookt?

Vroeger werd de rooktechniek vooral gebruikt om voedsel te bewaren, want er waren nog geen koelkasten. Men kwam er, zoals met zoveel dingen, nogal toevallig op. Bij het stoken kwamen zaden, vruchten en harsen in het vuur terecht en zo ontstond de geurige wierook. Uiteindelijk zocht men specifiek naar geschikte grassen, planten, kruiden en harsen en testte het effect ervan bij het branden. Van tijd tot tijd ontwikkelde de kennis van de mensen over deze manier van het verfijnen van geuren en smaken zich verder, totdat men uiteindelijk ook vis en vlees op deze wijze bereidde.

Hoe lang is gerookt voedsel houdbaar?

Zoals gezegd werd roken vroeger vooral gebruikt om bederfelijke levensmiddelen zoals vis en vlees te bewaren. Maar ook vandaag hebben mensen er baat bij. Gerookte vis is in de koelkast ongeveer 2 weken houdbaar. Het kan ook worden gevacumeerd om de houdbaarheid in de koelkast te verlengen tot ongeveer 5 weken. Als u het invriest is het 2 maanden houdbaar. Hetzelfde geldt voor vlees.

Is roken schadelijk voor de gezondheid?

Roken kan verschillende risico’s voor uw gezondheid inhouden en u moet voorzichtig zijn. Ten eerste moet u ervoor zorgen dat u buiten rookt, zodat alle rook goed kan ontsnappen. Het is niet raadzaam om de rook steeds rechtstreeks in te ademen. Sommige houtsoorten zijn ook niet geschikt. U mag geen verse stukken eikenhout met schors gebruiken vanwege het looizuur dat ze bevatten, dat giftig blauwzuur kan produceren. Ook naaldhout dat hars bevat, zoals den en spar, is af te raden. U kunt wel eikenhout zonder schors gebruiken dat twee jaar is opgeslagen.

De rook zelf gaat alleen langs de gerookte goederen. Er kunnen echter kleine hoeveelheden kankerverwekkende stoffen zoals benzpyreen en formaldehyde in achterblijven. Geniet daarom, zoals met alle andere dingen, met mate. Af en toe een stukje gerookt vlees of vis is prima. Maar ik zou het niet elke week aanraden.

Hoe werkt een rookoven?

Een rookoven bestaat uit twee delen. De verbrandingskamer bevindt zich onderaan en de kookkamer bovenaan. In de verbrandingskamer wordt, afhankelijk van het model, hout, houtskool, grillhoutskool of gerookt vlees verbrand met vuur of pure hitte, de rook stijgt naar boven in de kookkamer langs de rookwaren en komt dan uit een opening in de rookoven. De rookwaren komen niet rechtstreeks in contact met het vuur, maar alleen met de rook. Een lekbak of opvangbak vangt de vloeistoffen en vetten op die uit het gerookte product ontsnappen. Zo wordt voorkomen dat ze op de sintels druppelen. Om de warmte te regelen hebben rookovens kleppen die open en dicht kunnen. De temperatuur kan worden gecontroleerd met een thermometer.

Welk hout is geschikt om te roken?

Vruchtenhout zoals kersen, appel of hardhout zoals beuken en essen zijn zeer geschikt om te roken.

Wat is het verschil tussen horizontaal en verticaal roken?

Afhankelijk van het ontwerp van de oven wordt onderscheid gemaakt tussen horizontaal en verticaal roken. Bij verticaal roken wordt de vis of het vlees hangend aan een haak bereid. De haken worden aan roosters gehangen en vervolgens op de dwarsbalken in de rookoven geschoven. Zo hangt de vis verticaal in de oven. Je kunt ook vis in manden klemmen en die dan op de roosters in de rookoven leggen. Dit wordt horizontaal roken genoemd.

Wat is het verschil tussen grillen, smoren en roken?

Soms worden deze drie termen door elkaar gehaald. Om dat te voorkomen leggen we hier kort de verschillende soorten uit:

Grillen: Bij grillen wordt het eten direct boven de gloeiende kolen op een grillrooster bereid. Hier is niet zozeer de rooksmaak van belang, maar dat het eten op de grill wordt gegaard en een beetje grillsmaak krijgt. Er zijn ook grills waarbij de sintels en het voedsel gescheiden zijn, zodat ze naast elkaar in de grill liggen en alleen de warmte het voedsel bereikt.

Roken: Met een rookoven kook je voedsel indirect met rook. De term smoker komt van het Engelse (rook). Bij temperaturen van 90-120°C stroomt de rook gelijkmatig rond het voedsel en gaart het. Het kookproces in een rookoven kan enkele uren duren.

Roken: Roken lijkt erg op roken. Je zou kunnen zeggen dat roken een verfijning van roken is.

Welke soorten roken zijn er?

Roken wordt onderverdeeld in drie verschillende soorten, die een beslissende invloed hebben op het resultaat.

1. koud roken
Koud
roken is een zeer goede manier om voedsel langer te bewaren en het een rooksmaak te geven. Je hebt er echter veel tijd voor nodig, omdat het roken plaatsvindt bij een temperatuur van slechts 15-25° Celsius. Dit betekent dat het rookproces enkele weken kan duren. Het kan echter in verschillende fasen worden verdeeld, zodat er drie tot vijf rookfasen worden gebruikt. De duur hangt ook af van het soort en de dikte van het gerookte product. Ham en spek blijven 2-3 weken in de rook. Zalm daarentegen wordt in 2-3 dagen gerookt.

Het gerookte meel wordt in een kom tot gloei gebracht en zonder andere warmtebronnen in de verbrandingskamer geplaatst. De ventilatieklep bovenaan blijft de hele tijd open. De temperatuur mag niet hoger zijn dan +25° Celsius. Er moet op worden gelet dat de lekbak in het midden van de oven wordt geschoven en dat er aan de voor- en achterkant voldoende ruimte tot de wand overblijft. Dit is belangrijk voor een gelijkmatige luchtcirculatie.

2. warm roken
Bij een temperatuur van 25-50° Celsius spreekt men van warm roken. De houdbaarheid van het voedsel is minder lang dan bij koud roken en om deze temperatuur te bereiken moet men extra warmte toevoegen met een gasbrander of verwarmingsspiraal. Kasseler- en bierhammen worden in 1-2 uur gerookt.

3. Warm roken
De snelste manier om voedsel te roken is warm roken. Men gebruikt temperaturen van 50-80° Celsius, en sommigen geven ook temperaturen van 70-120° Celsius aan. Met behulp van rookchips, houtsnippers of barbecuehoutskool wordt de rookoven eerst een uur op temperatuur gebracht. Dit kan echter ook gemakkelijk met een elektrische of gasverwarming. De gerookte producten zijn dan echter slechts enkele dagen houdbaar. Voor forel kunt u ongeveer 1 uur in de rookoven laten. Voor gevogelte en worst ongeveer 30 minuten. Het is goed om te weten dat de vis tegelijkertijd wordt gerookt en gegaard. De lekbak moet ook hier centraal geplaatst worden om de luchtcirculatie te garanderen.

Hoe wordt de vis voor het roken bereid en gekruid?

U moet uw gestripte en gewassen vis 1-1,5 uur aan de lucht laten drogen voordat u hem in de oven doet. Pas als ze droog zijn krijgen ze die mooie goudbruine kleur. Het is ook belangrijk om ze goed te zouten en eventueel te kruiden. U kunt peper en/of citroensap gebruiken. Je kunt de vis ook eerst marineren in een kruidenpekel.

U kunt de smaak van de vis ook beïnvloeden door het rookmeel te kiezen. Verschillende soorten hout leiden tot verschillende resultaten. U kunt ook uw favoriete kruiden aan het rookmeel toevoegen en de vis uw persoonlijke favoriete smaak geven.

[/et_pb_text][et_pb_code _builder_version=”4.9.4″ _module_preset=”default” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″]

Peetz 630015 Räucherofen / Smoker / Räucherschrank 85 x 39 x 28 cm mit Tür aus aluminiertes Stahlblech Set
  • Höhe: 85 cm, Breite: 39 cm, Tiefe: 29 cm
  • Qualität Made in Germany, TÜV/GS-geprüft
  • Hochwertige Ausführung aus aluminiertem Feinblech mit solider, verriegelbarer, dicht schließender Tür
Räucherspäne Räuchermehl, Buche, 5kg, 5 Typen a 1kg Zum Kalt- und Heißräuchern, Sparpaket
  • Räucherspäne bester Qualität zur Verwendung zum Kalträuchern, Warmräuchern oder Heißräuchern
  • Buchen Räucherspäne und Räuchermehl für besten Geschmack beim Räuchern von Fisch Fleisch Tofu und Käse
  • 5 verschiedene Körnung (Typen) für alle Verwendungszwecke beim Räuchern
Croch Räucherhaken, 10 Stück, professionelle Doppelhaken zum Räuchern von Fisch, 21 cm
  • Croch hochwertige Räucherhaken sind aus starken und stabilen Edelstahl
  • Sicher halten: mit 2 massiven Dornen zum sicheren Aufhängen von Fleisch, Wurst und vor allem Fisch
  • Einfach verwenden: mit 2 angeschweißten scharfen Spitzen zum einfachen und schnellen Aufhängen von Räuchergut.
[/et_pb_code][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.4.1″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.4.1″][et_pb_text _builder_version=”4.4.1″ ul_font_size=”18px” ul_line_height=”1.5em” header_font=”|700|||||||” header_2_font=”|600|||||||” header_2_text_color=”#1d5b97″ header_2_line_height=”1.3em” header_3_font=”|600|||||||” header_3_text_color=”#1d5b97″ header_2_letter_spacing_tablet=”” header_2_letter_spacing_phone=”” header_2_letter_spacing_last_edited=”on|phone”]

De verschillende soorten rokers

De term “rookoven” wordt gebruikt als algemene term en omvat dus alle ontwerpen die op de markt verkrijgbaar zijn. Het belangrijkste onderscheidende kenmerk is de grootte.

Tafel rookovens

Voor 4-6 vissen kunt u een tafelmodel rookoven gebruiken, meestal aangedreven door een spiritusbrander. Ze zijn natuurlijk erg handig en warmen snel op. Ze zijn ook goedkoop in aanschaf. Je kunt ze ook direct meenemen naar de visstek om ook daar van een gerookt visje te genieten. Je kunt de vis echter alleen liggend roken. Op een balkon of terras gebruiken is geen probleem. Of het zin heeft om spiritus in de buurt te hebben bij het bereiden van voedsel moet iedereen voor zichzelf uitmaken.

Rookton & ronde rookovens

In een rookton kunt u 8-10 vissen tegelijk roken. Dit is zeer goed voor beginners en zeker voldoende voor de gemiddelde visser. Dit type is gemakkelijk te vervoeren en op te bergen. Je kunt de warmte gemakkelijk regelen via openingen en kleppen en krijgt een heerlijk rookresultaat. Deze vaten worden meestal verwarmd met hout. Je moet echter echt op de kwaliteit letten als je ze koopt (zie hieronder) en de kneepjes van het vak leren. Anders gril je de vis misschien alleen maar en rook je hem niet goed. Ze zijn ook meestal gemaakt van geëmailleerd staal en zijn dus niet zo duurzaam als een roestvrijstalen rookoven.

Elektrische rookoven

Elektrische rookovens zijn zeer ongecompliceerd en vooral geschikt voor warm roken. In de verbrandingskamer bevindt zich een verwarmingsunit waarop u de kom met het rookmeel plaatst. De temperatuur kan via de thermostaat zeer nauwkeurig worden ingesteld. Ook hier kan het echte rookaroma moeilijkheden opleveren.

Rookkast

Als u van plan bent grotere hoeveelheden te roken en misschien al wat meer ervaring hebt, moet u meteen een rookkast kopen. Ze zijn eigenlijk zo groot als een kast, maar minstens 1 meter hoog, en zijn voorzien van een grote deur en een ruime rookkamer. Deze kasten zijn bijzonder geschikt voor koud roken, omdat de afstand tussen de sintels en de gerookte waar groot genoeg is. U kunt veel vis tegelijk roken. U kunt ook kiezen of u dingen horizontaal of verticaal wilt roken. Zo kan er zonder problemen paling in gerookt worden. Vaak hebben ze een schijf in de deur waarmee je het rookproces kunt regelen zonder de deur te hoeven openen. Al met al is een professionele bereiding hier mogelijk, maar daar hangt wel een prijskaartje aan.

Voor- en nadelen van de verschillende rookovens

Rookkast Rookton Tafel rookoven
Voordelen

Biedt veel ruimte
Ook perfect voor koud roken

U kunt verticaal en horizontaal roken

Het is een aankoop voor het leven

Je kunt een hoge kwaliteit verwachten

Goed voor beginners

Gemakkelijk te vervoeren

Laag gewicht

Perfect voor heet roken

Universeel te gebruiken

Geschikt voor warm roken

Handig en gemakkelijk te vervoeren

goedkoop in aanschaf

Nadelen

Heeft ruimte nodig om te staan

Meer geschikt voor een vaste standplaats

Hogere aanschafkosten

Niet geschikt voor koud roken

Beperkte ruimte

Resultaat niet noodzakelijk van hoge kwaliteit

Je hebt maar beperkte ruimte voor rookwaren

U kunt niet verticaal roken en koud roken

Resultaat niet erg hoogwaardig

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.4.1″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.4.1″][et_pb_text ul_position=”inside” ul_item_indent=”30px” _builder_version=”4.4.1″ ul_font_size=”18px” ul_line_height=”1.5em” header_font=”|700|||||||” header_2_font=”|600|||||||” header_2_text_color=”#1d5b97″ header_2_line_height=”1.3em” header_3_font=”|600|||||||” header_3_text_color=”#1d5b97″ custom_padding=”||26px||” header_2_letter_spacing_tablet=” header_2_letter_spacing_phone=”” header_2_letter_spacing_last_edited=”on|phone”]

Een rookoven kopen: Koopcriteria voor uw juiste rookoven

Ik kan de aanschaf van een eigen rookoven alleen maar aanraden. De onafhankelijkheid die het je geeft is ongetwijfeld de kosten waard. Tegenwoordig kun je toch al relatief goedkoop een rookoven kopen. Je hoeft niet veel geld te investeren om zelf vis te kunnen roken.

De kwaliteit van de rookoven moet goed zijn

Het moet echter gezegd worden dat men bij de keuze voorzichtig moet zijn. Sommige rookovens en kasten op de markt zijn niet van de hoogste kwaliteit. Zelfs als u niet zo vaak wilt roken, is het toch raadzaam om bij de keuze op enkele punten te letten. Zo kunt u later onnodige problemen voorkomen.

Merkartikelen

Om het zekere voor het onzekere te nemen, kunt u merkproducten kopen. Dit garandeert natuurlijk niet dat u een feilloos fornuis van de hoogste kwaliteit krijgt. Maar merkproducten zijn vaak overtuigender dan merkloze producten. Deze rookovens zijn vaak van TÜV-geteste kwaliteit “Made in Germany”. De materialen zijn veilig voor de gezondheid en voldoen aan technische veiligheids- en ecologische criteria.

Materiaal

Een van de belangrijkste punten is het gebruikte materiaal. Indien mogelijk moet een rookkast van roestvrij staal zijn gemaakt. Hoewel roestvrijstalen platen en roestvrijstalen platen niet noodzakelijkerwijs goedkoop zijn en dus tot een hogere prijs leiden, spreekt de kwaliteit ervan duidelijk voor zich. Het is roestvrij, hygiënisch, duurzaam, licht, gemakkelijk schoon te maken en heeft een tijdloos design. Maar ook gealuminiseerd dun plaatstaal voldoet volledig aan zijn doel en vooral voor beginners en gelegenheidsrokers is dit plaatstaal ook prima geschikt.

Gewicht

Ook al wilt u een stabiel ontwerp, het gewicht mag niet te hoog zijn, zodat u de rookoven nog gemakkelijk kunt verplaatsen. Een plaatdikte van 1,5 mm mag niet worden onderschreden vanwege de sterk wisselende temperaturen.

Veiligheid: stabiliteit en kinderslot

Het is zinvol dat de oven een stabiele basis of stevige poten heeft. Bovendien moeten rookovens een afsluitbare deur hebben om kinderen te beschermen.

Lasnaden

De lasnaden moeten schoon zijn en geen breuken of kieren vertonen. Dit zorgt ervoor dat er geen warmte ontsnapt of dat het na een paar keer gebruik defect is.

Thermometer

De rookoven moet beslist een thermometer hebben. Alleen zo kun je de temperatuur in de gaten houden.

Raam

Voor het comfort moet de deur een kijkvenster hebben. Zo kunt u het rookproces in de gaten houden.

Accessoires

Wat accessoires betreft, die mag u bij de aankoop niet vergeten. Vaak zijn sommige dingen al inbegrepen bij de aankoop van een rookoven. Rookhaken zijn erg belangrijk en moeten van roestvrij staal zijn. Daarnaast moeten roosters, vismanden, rookstokken, rookmeelbak, lekbak en rookmeel worden meegeleverd.

Aanbevolen aankoop van een rookoven: Het kan een Peetz rookoven zijn.

Helaas kunnen plaatselijke hengelsportzaken niet altijd de selectie bieden die een visser graag zou willen hebben. Daarom zit er soms niets anders op dan rond te kijken bij andere dealers. Ook de bekende fabrikanten hebben hun distributiekanalen allang uitgebreid naar het internet. Ik kan met een gerust hart een roker van Peetz aanbevelen.

Optie 1:

Peetz rookoven maat 1:

  • Hoogte: 85 cm, breedte: 39 cm, diepte: 29 cm
  • Kwaliteit Made in Germany, TÜV/GS-gekeurd
  • Hoogwaardige uitvoering van gealuminiseerd plaatstaal met solide, afsluitbare, goed sluitende deur
  • Voor warm en koud, horizontaal en verticaal roken
  • Uitgebreide basisuitrusting: thermometer, rooster met 6 haken, 2 vismanden, gloeibakje, lekbak, 1 paar hittebestendige handschoenen en 500 g rookmeel

< Bekijk hier Peetz rookoven >

Optie 2:

SMOKI roestvrijstalen rookoven:

  • Afmetingen: H 120cm, B 39cm, D 33cm
  • De oven kan aan haken worden opgehangen of op 9 verdere niveaus worden geladen
  • De oven heeft stabiele sloten met verwijderbare sleutel (kinderslot!)
  • 4 stuks. Hoekstangen voor het ophangen van uw rookhaken
  • Met gedetailleerde gebruiksaanwijzing

< Bekijk hier de SMOKI rookoven >

Vis roken: De rookoven kiezen en de vis voorbereiden

Welke vis is geschikt om te roken?

Zalm, forel, paling en zeevis zoals schol en makreel zijn de belangrijkste vissen om te roken. Maar je kunt het ook met alle andere vissen proberen en zelf kijken of je de gerookte vis lekker vindt. Zowel zoet- als zoutwatervis is geschikt om te roken.

Rookt u liever koud of warm?

Dat is een kwestie van smaak en maakt geen enkel verschil.

Welke warmtebron verdient de voorkeur?

Professionals gebruiken hout, maar u kunt ook goede resultaten behalen met een gasbrander of een verwarmingsspiraal. Je zou hiermee kunnen beginnen en dan kunnen opklimmen naar hout. Met hout en gas heeft u het voordeel dat u het in de natuur kunt gebruiken zonder elektriciteit.

Hoe moet de vis voor het roken worden voorbereid?

Ook al kunt u diepvriesvoer gebruiken, het is aan te bevelen om in de eerste plaats verse vis te gebruiken. Om ze voor te bereiden moet u ze van de ingewanden ontdoen en grondig wassen. Zorg ervoor dat u het slijmvlies zoveel mogelijk verwijdert. U kunt nu zelf beslissen of u ze gewoon kruidt met een beetje zout of de vis inmaakt. Zoetwatervis moet meer gezouten worden dan zeevis, en u moet iets voorzichtiger zijn met het kruiden.

Het is belangrijk dat je ze voor het roken 1-1,5 uur droogt om de mooie goudbruine kleur te krijgen.

Welk rookmeel moet ik gebruiken voor vis?

Ook hier zijn er geen grenzen aan uw fantasie. Gebruik de smaken die u lekker vindt. Maar u moet zeker experimenteren met verschillende opties om uw perfecte samenstelling te vinden.

Welke rookoven voor vis?

Kies een rookoven van roestvrij staal of gealuminiseerd plaatstaal. Hij moet warm en koud kunnen roken en plaats bieden aan ongeveer 10 vissen wanneer hij horizontaal wordt opgehangen. Bij de hangende versie zal de vis altijd rondom goudbruin zijn en ook een betere rookpenetratie krijgen dan wanneer u ze in de oven laat liggen.

Hoe kan ik zien dat de vis klaar is om gerookt te worden?

Allereerst moet de vis goudbruin van kleur zijn. Dan kun je de druktest doen: Het rugvlees moet de druk van je vinger kunnen weerstaan. U kunt ook testen of de rugvin los te krijgen is door er voorzichtig aan te trekken.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.4.1″ custom_margin=”35px|auto||auto||”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.4.1″][et_pb_divider divider_weight=”3px” _builder_version=”4.4.1″][/et_pb_divider][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.25″ custom_margin=”|||” custom_padding=”0px|||||” use_custom_width=”on” custom_width_px=”960px”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”||” custom_padding__hover=”||”][et_pb_text _builder_version=”4.4.1″ ul_font_size=”18px” ul_line_height=”1.5em” header_font=”|700|||||||” header_2_font=”|600|||||||” header_2_text_color=”#1d5b97″ header_2_line_height=”1.3em” header_3_font=”|600|||||||” header_3_text_color=”#1d5b97″ header_2_letter_spacing_tablet=”” header_2_letter_spacing_phone=”” header_2_letter_spacing_last_edited=”on|phone”]

Zelf een rookoven bouwen: Dit is belangrijk

Menig visser zou graag een rookkast of een rookton kopen. Veel vissers zijn echter erg zuinig of beschikken eigenlijk maar over beperkte middelen. Daarom denken ze er vaak over om er geen te kopen en in plaats daarvan zelf een rookoven te bouwen. Doe-het-zelf bouw moet helpen om de kosten te drukken en dus geld te besparen.

Doe-het-zelf bouw is mogelijk zonder problemen

Het is niet zo moeilijk om zelf een rookoven of rookton te bouwen. Je hebt slechts een paar materialen nodig, die je goedkoop kunt kopen. Bovendien is de benodigde tijd niet per se zo groot als je een bepaald niveau van vakmanschap hebt.

Toch moet er hier op gewezen worden dat alle geïnteresseerden zorgvuldig moeten overwegen of doe-het-zelfbouw voor hen werkelijk de moeite waard is. De benodigde tijd moet niet worden onderschat – en goede materialen zijn ook niet goedkoop. Om het zekere voor het onzekere te nemen, moet u eens rondkijken in de hengelsportzaak en de prijzen onderzoeken. Vervolgens moet u afwegen of het de moeite waard is de kachel zelf te bouwen of dat u hem moet kopen.

In dit verband nog een belangrijke tip: als je in viswinkels naar rookkasten kijkt, moet je niet alleen op de prijzen letten, maar ook op de bouwwijze. U kunt dan veel zien en er zo voor zorgen dat u onnodige bouwfouten voorkomt.

De rookoven moet van goede materialen gemaakt zijn

Het belang van de materialen wordt vaak onderschat. Vaak probeert men te werken met goedkoop plaatwerk dat uit de bouwmarkt komt. Of men koopt oude vuilnisbakken en bouwt die om. Deze materialen bieden echter niet altijd een hoge kwaliteit. Maar als u de kachel zelf wilt bouwen, moet u het goed doen en gaan voor hoogwaardig materiaal of roestvrij staal in zijn geheel. Roestvrijstalen platen hebben misschien een bepaalde prijs (daarom kan het de moeite waard zijn om gewoon een rookoven in de winkel te kopen), maar de kwaliteit klopt wel. De oven kan gewoon meer aan en overtuigt ook met een lange levensduur.

Overigens kunt u bepaalde elementen niet zelf bouwen. Dat geldt in ieder geval voor de thermometer. Die mag nooit ontbreken: Het is belangrijk om op elk moment de temperatuur in uw eigen rookoven te kunnen controleren.

Instructies kunnen worden gedownload

Goede doe-het-zelvers weten meestal precies hoe ze een kachel voor het roken moeten bouwen en kunnen het dus zonder bouwinstructies stellen. Als je instructies nodig hebt, moet je op het web rondkijken. Inmiddels zijn er genoeg viswebsites waar u gratis instructies (zelfs met foto’s en nauwkeurige beschrijvingen) kunt downloaden. Ze zijn echter niet altijd overtuigend. Het is raadzaam om meerdere van deze instructies goed te bestuderen, zodat je uiteindelijk een goed systeem kiest dat zonder problemen kan worden uitgevoerd.

[/et_pb_text][et_pb_code _builder_version=”3.17.5″][/et_pb_code][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.6.5″ _module_preset=”default”][et_pb_row _builder_version=”4.6.5″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.6.5″ _module_preset=”default”][et_pb_code _builder_version=”4.6.5″ _module_preset=”default”][the_ad_group id=”3122″][/et_pb_code][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.22″][et_pb_row _builder_version=”3.25″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”||”][et_pb_comments _builder_version=”4.6.5″ custom_button=”on” button_bg_color=”#1d5b97″ button_text_size__hover_enabled=”off” button_one_text_size__hover_enabled=”off” button_two_text_size__hover_enabled=”off” button_text_color__hover_enabled=”off” button_one_text_color__hover_enabled=”off” button_two_text_color__hover_enabled=”off” button_border_width__hover_enabled=”off” button_one_border_width__hover_enabled=”off” button_two_border_width__hover_enabled=”off” button_border_color__hover_enabled=”off” button_one_border_color__hover_enabled=”off” button_two_border_color__hover_enabled=”off” button_border_radius__hover_enabled=”off” button_one_border_radius__hover_enabled=”off” button_two_border_radius__hover_enabled=”off” button_letter_spacing__hover_enabled=”off” button_one_letter_spacing__hover_enabled=”off” button_two_letter_spacing__hover_enabled=”off” button_bg_color__hover_enabled=”off” button_one_bg_color__hover_enabled=”off” button_two_bg_color__hover_enabled=”off”][/et_pb_comments][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.6.5″ _module_preset=”default”][et_pb_row _builder_version=”4.6.5″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.6.5″ _module_preset=”default”][et_pb_code _builder_version=”4.6.5″ _module_preset=”default”][the_ad_group id=”3123″][/et_pb_code][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]