[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.22″ custom_margin=”0px||” custom_padding=”15px||0px|”][et_pb_row _builder_version=”4.6.5″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.6.5″ _module_preset=”default”][et_pb_code _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″][rank_math_breadcrumb][/et_pb_code][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.6.5″ _module_preset=”default” width=”100%”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.6.5″ _module_preset=”default”][et_pb_image src=”@ET-DC@eyJkeW5hbWljIjp0cnVlLCJjb250ZW50IjoicG9zdF9mZWF0dXJlZF9pbWFnZSIsInNldHRpbmdzIjp7fX0=@” force_fullwidth=”on” _builder_version=”4.6.5″ _dynamic_attributes=”src” _module_preset=”default”][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.25″ custom_padding=”23px|||||”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_post_title author=”off” date_format=”j. F Y | ” featured_image=”off” _builder_version=”3.15″ title_font=”|600|||||||” title_text_align=”left” title_font_size=”45px” meta_font=”|600|||||||” meta_text_align=”left” meta_font_size=”14px” width=”80%” width_tablet=” width_phone=”100%” width_last_edited=”on|desktop” module_alignment=”centre” custom_margin=”||-26px||” title_font_size_tablet=” title_font_size_phone=”30px” title_font_size_last_edited=”on|phone”][/et_pb_post_title][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.22″ module_alignment=”centre” custom_margin=”0px||” custom_padding=”25px||0px|”][et_pb_row _builder_version=”4.7.7″ hover_enabled=”0″ use_custom_width=”on” custom_width_px=”960px” width_last_edited=”on|phone” sticky_enabled=”0″ width_phone=”100%”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text _builder_version=”4.6.5″ text_font=”|700|||||||” width=”80%” module_alignment=”centre” custom_margin=”10px|10px|” custom_padding=”0px||”]
Vissers die hun vis willen roken hebben het eigenlijk vrij gemakkelijk. Warm roken en koud roken kan met weinig moeite.
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.22″ custom_padding=”25px||0px|”][et_pb_row _builder_version=”4.7.7″ module_alignment=”centre” custom_padding=”0px||0px|” hover_enabled=”0″ use_custom_width=”on” custom_width_px=”960px” max_width_last_edited=”on|phone” width_last_edited=”on|phone” sticky_enabled=”0″ width_phone=”100%”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text _builder_version=”4.6.5″ link_line_height=”1.9em” ul_font_size=”18px” ul_line_height=”1.9em” ol_font_size=”18px” ol_line_height=”1.9em” header_line_height=”1.1em” header_2_font=”|600|||||||” header_2_text_color=”#1d5b97″ width=”80%” module_alignment=”centre” custom_margin=”||||false|false” custom_margin_tablet=”” custom_margin_phone=”|10px||” custom_margin_last_edited=”on|desktop” custom_padding=”10px||19px” header_line_height_tablet=”” header_line_height_phone=”1.3em” header_line_height_last_edited=”on|phone” header_2_line_height_tablet=”” header_2_line_height_phone=”1.3em” header_2_line_height_last_edited=”on|phone” box_shadow_style=”preset1″]
Waarop te letten bij het roken
Inhoudsopgave:
- Warm roken
- Koud roken
- Specerijen roken
- Meel roken
- Haken roken
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.6.5″ _module_preset=”default” custom_padding=”49px|||||”][et_pb_row _builder_version=”4.6.5″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.6.5″ _module_preset=”default”][et_pb_code _builder_version=”4.6.5″ _module_preset=”default”][the_ad_group id=”3121″][/et_pb_code][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.22″][et_pb_row _builder_version=”4.7.7″ custom_margin=”|||” custom_padding=”10px||” hover_enabled=”0″ use_custom_width=”on” custom_width_px=”960px” max_width_last_edited=”on|phone” width_last_edited=”on|phone” sticky_enabled=”0″ width_phone=”100%”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text _builder_version=”4.6.5″ text_font_size=”20px” text_line_height=”2em” link_font=”||||on||||” ul_font_size=”18px” ul_line_height=”1.5em” header_font=”|700|||||||” header_2_font=”|600|||||||” header_2_text_color=”#1d5b97″ header_2_line_height=”1.3em” header_3_font=”|600|||||||” header_3_text_color=”#1d5b97″ width=”80%” module_alignment=”centre” header_2_letter_spacing_tablet=”” header_2_letter_spacing_phone=”” header_2_letter_spacing_last_edited=”on|phone”].
Een van de manieren om een goede visser te herkennen is het mee naar huis nemen van een goede vangst. Af en toe worden grotere hoeveelheden vis gehaald, waardoor de vraag naar nieuwe recepten en bereidingswijzen snel opkomt. Een beetje afwisseling in de keuken mag immers niet ontbreken.
Een van de beste manieren om vis te bereiden is roken. Veel mensen moeten echter toegeven dat ze helemaal niet weten hoe roken werkt. Daarom durven ze dit onderwerp niet aan, wat eigenlijk heel jammer is. Want eigenlijk is het niet zo moeilijk om vis op deze manier te behandelen. Ze worden geconserveerd en smaken echt goed. Als je geïnteresseerd bent, moet je er niet eens over nadenken, maar je een rookoven en het bijbehorende rookmeel aanschaffen. Zolang je vis hebt, kun je beginnen met roken.
Heet roken is meestal het beste
Roken wordt al geruime tijd toegepast en werd vooral gebruikt om de houdbaarheid te vergroten. Niet alleen vis, maar ook ander vlees kon langer bewaard worden. De eenvoudigste manier om dit te doen is de zogenaamde warm roken methode. Deze methode maakt gebruik van een relatief hoge temperatuur. De vis wordt relatief snel gaar en is gegarandeerd goed doorbakken. Je hebt in principe een vrije keuze aan vissoorten. Vooral forel en paling zijn populair om te roken. Maar ook andere vissoorten zoals baars, snoek, karper, char en meerval kunnen in de rookoven worden behandeld.
Vóór het roken moet de vis met zout worden behandeld. Het zout is enorm belangrijk omdat het aanzienlijk bijdraagt aan de houdbaarheid. Na het roken is de vis enkele dagen houdbaar, zodat het niet nodig is het visvlees in te vriezen. Hoe lang de afzonderlijke vissen kunnen worden bewaard, hangt volledig af van de versheidsgraad en het eigenlijke rookproces. Wie zelf een paar keer vis heeft gerookt, weet meestal snel hoe lang zijn gerookte producten houdbaar en eetbaar zijn. Het is belangrijk de vis ook na het roken koel te bewaren.
Terug naar het warm roken. Zoals gezegd is de temperatuur relatief hoog. Als u de vis eerst wilt koken, verwarmt u de rookoven of het rookvat tot ongeveer 90 graden Celsius. Na ongeveer een half uur kan het eigenlijke roken beginnen. Bij een temperatuur van 50 tot 60 graden Celsius wordt de gestripte vis of visfilets gedurende 45 tot 120 minuten gerookt.
-> Wil je paling roken? Lees dan dit artikel
-> Klik hier voor advies over de aanschaf van een rookoven
Koud roken duurt veel langer
Een andere optie is koud roken. Hierbij wordt een zeer lage rooktemperatuur gebruikt, die niet hoger mag zijn dan 25 graden Celsius. Zo’n rookproces neemt veel tijd in beslag. Het roken duurt ruim 10 uur. Voor de veiligheid of om eventueel ongedierte dat zich in het visvlees bevindt te doden, moet de vis enkele dagen bij een juiste temperatuur worden ingevroren.
Rookkruiden zorgen voor de juiste smaak
Er bestaat rookmeel dat al verrijkt is met specerijen. Dit is echter niet altijd het geval. Dan is het nodig om zelf specerijen te kopen. Naar welke specerijen of kruidenmengsels u grijpt, is uiteindelijk een kwestie van persoonlijke smaak. U kunt het beste verschillende specerijen kopen en daarmee experimenteren. In het begin kunt u kleinere hoeveelheden kopen, ook al zijn die niet altijd even goedkoop. Als de selectie in de viswinkel niet overtuigend is, kijk dan gewoon rond in online winkels.
Of je een rookoven of een rookton gebruikt, is uiteindelijk een kwestie van persoonlijke smaak en het aantal vissen dat je wilt roken. Wil je bijvoorbeeld een heel klein aantal filets roken, dan kan het zelfs voldoende zijn om een tafelmodel rookoven te gebruiken. Overigens hoeft niet iedere visser dergelijke apparatuur aan te schaffen. Je kunt de apparatuur ook delen met goede visvrienden en zo de aanschafkosten drukken.
[/et_pb_text][et_pb_code _builder_version=”3.17.5″ hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″][the_ad_group id=”154″][/et_pb_code][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.7.7″ custom_margin=”|||” custom_padding=”10px||” hover_enabled=”0″ use_custom_width=”on” custom_width_px=”960px” width_last_edited=”on|phone” sticky_enabled=”0″ width_phone=”100%”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text _builder_version=”3.27.4″ text_font_size=”20px” text_line_height=”2em” link_font=”||||on||||” ul_font_size=”18px” ul_line_height=”1.5em” header_font=”|700|||||||” header_2_font=”|600|||||||” header_2_text_color=”#1d5b97″ header_2_line_height=”1.3em”.3em” header_3_font=”|600|||||||” header_3_text_color=”#1d5b97″ width=”80%” module_alignment=”centre” header_2_letter_spacing_tablet=” header_2_letter_spacing_phone=”” header_2_letter_spacing_last_edited=”on|phone”]
Ontdek het grootste aanbod rookbloem via online winkels
Kwaliteit is de naam van het spel als het gaat om rookmeel. Hoogwaardig meel gloeit langzaam en produceert een prachtige rook. De beste prijzen vindt u online.
Zelfs de beste rookoven heeft geen nut als je geen fatsoenlijke rookaccessoires hebt, zoals zaagsel en kruiden. Deze zijn van immens belang: het rookmeel bepaalt hoe de gerookte vis later smaakt. Bovendien kan het zelfs invloed hebben op de houdbaarheid.
De meeste vissers die nog ervaring opdoen met roken maken het zichzelf relatief gemakkelijk. Ze gaan naar de viswinkel en kopen meestal een goedkoop pakje gerookt zaagsel. Natuurlijk kunnen ook daarmee goede resultaten worden bereikt. Niet elke fabrikant biedt echter hoge kwaliteit. Daarom is het over het algemeen aan te raden om verschillende fabrikanten en hun individuele houtsoorten te testen. Dit klinkt misschien als een zekere inspanning, maar u zult er zeker geen spijt van krijgen. Het rookmeel kan immers een immense invloed hebben op de smaak van de gerookte vis.
De keuze aan soorten is immens
Wat de mogelijkheden betreft, moet worden opgemerkt dat deze niet mogen worden onderschat. Rookchips worden door verschillende fabrikanten in verschillende variëteiten aangeboden. De klassieker is beuk. Maar er zijn vele andere soorten dan beukenhout die u moet uitproberen.
Overigens valt op dat er steeds meer aanbieders zijn die hele kruidenmengsels aanbieden. De rookchips zijn bij aankoop al vermengd met kruiden, zoals jeneverbessen. In dit verband moet worden gezegd dat de kwaliteit bijzonder sterk kan variëren. Aan de ene kant zijn er echt goede mengsels, aan de andere kant kun je er beter afblijven. Ook hier loont experimenteren.
Als u veel wilt experimenteren, kunt u het beste kleinere hoeveelheden kopen. U hoeft geen pak beukenhout van 15 kilo te kopen. Kleinere hoeveelheden volstaan. Zo kunt u verschillende smaken testen zonder veel geld te hoeven investeren. Nog een tip: Wees heel voorzichtig, vooral bij het aansteken van het vuur. Veel nieuwkomers maken de fout een te hoge temperatuur te creëren. Bij het koken (dit geldt voor warm roken) moet de temperatuur hoog zijn. Het rookmeel wordt echter pas in de tweede gang of tijdens het eigenlijke roken toegevoegd. Dan mag de temperatuur niet meer zo hoog zijn.
Er zijn veel handelaren die rookchips verkopen
Natuurlijk kan het gebeuren dat je in een viswinkel geen ruime keuze aan rookaccessoires vindt. Maar daar hoef je je geen zorgen over te maken, want er zijn genoeg online winkels die je ook kunnen helpen. Het aanbod op het web is sowieso groter. Geïnteresseerden moeten zeker verschillende online hengelsportwinkels bekijken om een overzicht te krijgen en de beste mengsels te vinden. Het is ook raadzaam om prijzen te vergelijken. Wie goed vergelijkt, kan geld besparen.
[/et_pb_text][et_pb_code _builder_version=”3.17.5″][/et_pb_code][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.25″ custom_margin=”|||” custom_padding=”10px|” use_custom_width=”on” custom_width_px=”960px” width_phone=”100%” width_last_edited=”on|phone”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text _builder_version=”3.27.4″ text_font_size=”20px” text_line_height=”2em” link_font=”||||on||||” ul_font_size=”18px” ul_line_height=”1.5em” header_font=”|700|||||||” header_2_font=”|600|||||||” header_2_text_color=”#1d5b97″ header_2_line_height=”1.3em” header_3_font=”|600|||||||” header_3_text_color=”#1d5b97″ width=”80%” module_alignment=”centre” header_2_letter_spacing_tablet=” header_2_letter_spacing_phone=”” header_2_letter_spacing_last_edited=”on|phone”]
Koop alleen rookhaken van roestvrij staal
Als u rookhaken voor uw rookoven zoekt, moet u alleen kwaliteit kopen. Het is belangrijk dat de haken gemaakt zijn van roestvrij staal.
In de praktijk komt het zelden voor dat rookovens of rookvaten met toebehoren worden verkocht. Als u daar bij de aankoop geen rekening mee houdt, kunt u zwaar teleurgesteld worden. Het is niet mogelijk de vis onmiddellijk te roken. In plaats daarvan moet u opnieuw naar een handelaar gaan om de ontbrekende artikelen te kopen.
Dit geldt ook voor de rookhaken. Veel mensen onderschatten het belang van haken. Je moet de vis immers op een of andere manier kunnen ophangen of vastzetten in de oven. Hoewel het mogelijk is om andere hulpmiddelen te gebruiken, is dit niet aan te raden. Om de forel (of elke andere vis) goed vast te houden en niet op de gloeiende plaat te laten vallen, zijn sterke haken nodig.
Waarom roestvrij staal zo belangrijk is
Bij het kiezen van haken is het belangrijk dat ze van staal of roestvrij staal zijn. Er zijn verschillende redenen voor deze keuze. Allereerst is er het draagvermogen: stalen haken zijn uiterst veerkrachtig en zorgen ervoor dat zelfs grote vissen (bijv. paling) stevig in de rookoven worden vastgezet. Bovendien zijn deze haken vrij van gifstoffen: ze geven geen gifstoffen af aan het vlees en tegelijkertijd is er geen risico dat er door de hitte geuren ontstaan die de smaak van de gerookte vis zouden kunnen beïnvloeden.
Waar kunt u rookhaken kopen?
De eigenlijke aankoop zou normaal geen moeilijkheden mogen opleveren. Het is gemakkelijk om in de handel geschikte haken en andere accessoires voor het roken te vinden. U zou ze in elke goede viswinkel moeten kunnen vinden. Als dit niet het geval is, of als u een paar dagen kunt wachten, is het een goed idee om de producten online te bestellen. Via online viswinkels is het mogelijk om een breed assortiment te vinden en bovendien te profiteren van lage prijzen. Als u bang bent voor hoge verzendkosten, moet u slim zijn en deze beperken door de rookoven samen met de benodigde accessoires bij een online winkel te kopen.
Wat de prijzen voor individuele haken betreft, moet worden opgemerkt dat men zich niet moet laten verleiden tot het kopen van de goedkoopste producten. De haken moeten later betrouwbaar zijn: ze moeten honderden rookprocessen veilig overleven. Daarom moet bewust kwaliteit worden gekocht.
[/et_pb_text][et_pb_code _builder_version=”3.26.7″][/et_pb_code][et_pb_code _builder_version=”3.17.5″][/et_pb_code][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.6.5″ _module_preset=”default”][et_pb_row _builder_version=”4.6.5″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.6.5″ _module_preset=”default”][et_pb_code _builder_version=”4.6.5″ _module_preset=”default”][the_ad_group id=”3122″][/et_pb_code][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.22″ custom_margin=”||0px|” custom_padding=”||20px|”][et_pb_row _builder_version=”3.25″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_code disabled_on=”on|off|off” _builder_version=”4.6.5″][crp limit=”8″ heading=”1″][/et_pb_code][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.22″ custom_margin=”||0px|” custom_padding=”||20px|”][et_pb_row _builder_version=”3.25″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_code disabled_on=”off|on|on” _builder_version=”4.6.5″][crp limit=”4″ heading=”1″][/et_pb_code][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.22″][et_pb_row _builder_version=”3.25″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”||”][et_pb_comments _builder_version=”4.6.5″ custom_button=”on” button_bg_color=”#1d5b97″ width=”80%” module_alignment=”centre” button_text_size__hover_enabled=”off” button_one_text_size__hover_enabled=”off” button_two_text_size__hover_enabled=”off” button_text_color__hover_enabled=”off” button_one_text_color__hover_enabled=”off” button_two_text_color__hover_enabled=”off” button_border_width__hover_enabled=”off” button_one_border_width__hover_enabled=”off” button_two_border_width__hover_enabled=”off” button_border_color__hover_enabled=”off” button_one_border_color__hover_enabled=”off” button_two_border_color__hover_enabled=”off” button_border_radius__hover_enabled=”off” button_one_border_radius__hover_enabled=”off” button_two_border_radius__hover_enabled=”off” button_letter_spacing__hover_enabled=”off” button_one_letter_spacing__hover_enabled=”off” button_two_letter_spacing__hover_enabled=”off” button_bg_color__hover_enabled=”off” button_one_bg_color__hover_enabled=”off” button_two_bg_color__hover_enabled=”off”][/et_pb_comments][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.6.5″ _module_preset=”default”][et_pb_row _builder_version=”4.6.5″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.6.5″ _module_preset=”default”][et_pb_code _builder_version=”4.6.5″ _module_preset=”default”][the_ad_group id=”3123″][/et_pb_code][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]